Лого на политическа партия Български Гласъ

Подкрепа за читалище “Отец Паисий – 1936 г.”

  • 6 юни 2023
  • 3 прегледа
  • Сподели

Ние от ПП“Български гласъ“ подкрепяме активно гражданите на район „Слатина“ в опитите им да спасят народно читалище „Отец Паисий – 1936“

Скъпи съмишленици,

 

Ние от ПП“Български гласъ“ подкрепяме активно гражданите на район „Слатина“ в опитите им да спасят народно читалище „Отец Паисий – 1936“, защото е непростимо културен феномен като българското читалище, признато от ЮНЕСКО като част от нематериалното културно наследство на света, да бъде унищожено, задари лични материални интереси на определени хора.

Проучихме фактите около затварянето на сградата на читалището. Официално от сайта на Район “Слатина“ можем да се запознаем с „дейностите“ и „проектите“ на читалището (https://so-slatina.org/2015/08/otec-paisii/), но реално за всички е ясно, че дейността е фиктивна, сградата е оставена да се руши, а кой знае, може пък и теренът да е „интересен“…

Гражданите са се организирали в групи в социалните мрежи, настояват пред община „Слатина“ за отваряне на сградата на читалището и развиване на реална дейност в полза на обществеността в квартала.

Многократните обещания от кметството на общината и нулевата свършена работа, накараха хората да излязат на протест на 4 юни 2023 г. в защита на читалище „Отец Паисий – 1936“. Хората споделят, че читалището е заключено е повече от 15 години от сегашното настоятелство, което го е окупирало.  „По документи това читалище е брилянтно, води се дейност, кипи труд – извънкласни, извънчиталищни дейности. Получават субсидия. А както се вижда не е отворено, дори не е пометено отпред”, казва един от протестиращите.

Съмненията са, че има планове да бъде разрушено, а на негово място да се построи блок.
Съкварталците избраха ново настоятелство, което активно ще работи за учредяване на ново читалище, спасяване на сградата и развиване на реална дейност в полза на хората от кв.“Редута“.

Ние от ПП“Български гласъ“ припознаваме каузата на хората от кв.“Редута“ и активно ще ги подкрепи във всяко едно начинание, за да се възстанови кварталното читалище.

 

Скъпи съмишленици, не се колебайте да споделите с нас и други случаи на занемарени или затворени български читалища, за които се борите и имате нужда от подкрепа. Българското читалище е една от нашите каузи и ще направим всичко по силите си, за да ви подкрепим и помогнем за възстановяване и развиване на читалищната дейност във вашия край. 

С уважение,
Ръководството на ПП “Български глас”

2024 © Всички права запазени за Политическа Партия „Български Гласъ“