Лого на политическа партия Български Гласъ

Позиция на ПП „Български Гласъ“ по повод предстоящата ротация

  • 27 февруари 2024
  • 9 прегледа
  • Сподели

Позиция на ПП „Български Гласъ“ по повод предстоящата ротация и предложения текст на Меморандум от ПП „Продължаваме промяната – Демократична България“

ПП „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“ изразява позицията си, че в последните дни изключително и критично се качи градуса на напрежението поради предложеният от ПП-ДБ текст за Меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ относно предстоящата ротация на министър-председател.
 
Така наречената „сглобка“ беше направена с ясното съзнание от страна на участващите в нея политически партии, че правят тежки политически и морални компромиси, чиято цел е България да има редовно правителство в изключително сложната международна обстановка. Днес, чрез Меморандума, ПП-ДБ поставят условието един от участващите до вчера в „сглобката“ (ДПС), да бъде отстранен. Трябва да припомним, че именно ДПС бяха необходимият и желан партньор за конституционното мнозинство, което ПП-ДП търсеха, за да направят съдебната реформа. Тогава нямаше проблем с присъствието на ДПС, но днес вече има. Дали защото необходимостта, поради която ПП-ДБ направиха всички мислими и немислими политически и морални компромиси вече е отпаднала или защото искат да делят властовите позиции на две, а не на три?
 
Необходимост от редовно правителство продължава да има, защото ситуацията в Украйна започва да създава вътрешнополитически проблеми в страните членки на ЕС, които вече обмислят изпращането на западни войски на фронта. Явно, причината за отстраняването на ДПС от управлението на „сглобката“ е просто алчност! ПП-ДБ искат възможно най-голямо присъствие в правителството, както и във всички национални регулатори, въпреки скромните си електорални резултати.
 
Правейки анализ на този Меморандум, ние от ръководството на ПП „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“, за която партия на последните избори са гласували 58 хиляди гласоподаватели, заставаме на позицията, че това е Меморандум на безпринципност, безотговорност и злоупотреба с власт. Той може единствено да доведе до политическа нестабилност и да стане причина за още едни предсрочни парламентарни избори. Тези политически „игрички“ от страна на ПП – ДБ ще хвърля страната в хаос във време на сериозни вътрешнополитически и външнополитически предизвикателства.
 
Призоваваме политически отговорните лидери на парламентарно представените партии да спазват демократичните принципи и да отхвърлят този Меморандум, който е срам, падение и позор за управление и „делкане“ на държавни постове в регулаторите, овладяване на държавата и „преяждане“ с власт от страна на ПП-ДБ.

2024 © Всички права запазени за Политическа Партия „Български Гласъ“