Лого на политическа партия Български Гласъ

Николай Дренчев

Представител на партия "Български гласъ"

  • Участва в Избори за Европейски парламент 2024
  • Участва в Избори за Народно събрание 2024

Николай Георгиев Дренчев е изтъкнат български политик и бивш военен летец, роден на 30 септември 1968 г. в град Толбухин, Народна република България. През 1973 г. се премества в София, където завършва основното си образование в 81-во училище и средното в 118 СУ „Акад. Людмил Стоянов“. През 1991 г. завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия със звание лейтенант и специалност „летец-пилот“. Като офицер служи в 18-ти изтребителен авиационен полк в авиобаза Габровница, пилотирайки МиГ-23 МЛД, до напускането си през 1993 г.

След военната си кариера, Дренчев започва частен бизнес през 1994 г., като основава предприятие за производство и монтаж на специфични метални конструкции. Въпреки успехите в бизнеса, през 2009 г. той твърди, че е изнудван от ЧЕЗ да построи и подари подстанция на стойност 8 млн. лева, което го подтиква към политическа активност.

През 2012 г. Николай Дренчев се включва в създаването на Национална мрежа на родителите (НМР) – неправителствена организация, насочена към защита на правата на децата. Като заместник-председател на НМР, той активно участва в дебатите по Закона за детето и образованието.

През 2014 г. става един от учредителите на партия „Възраждане“ и заема поста организационен секретар до февруари 2024 г. През този период е избран за народен представител в XLVII, XLVIII и XLIX народно събрание. През ноември 2021 г. е водач на листата на „Възраждане“ за 23 МИР София и е избран за депутат от този район.

На 9 февруари 2024 г., след различия със Софийската организация на „Възраждане“ и несъгласие с председателя Костадин Костадинов, Дренчев е изключен от партията заедно с още двама депутати.

Николай Дренчев е един от основателите на „Алтернатива за България“ и член на политическа партия „Български гласъ„, като активно работи за обединение и професионализъм в политиката. Като депутат, той е известен със своето прагматично мислене и ангажимент към българските граждани.

В личния си живот Николай Дренчев е женен и има две деца. В свободното си време обича да се занимава със спорт и да прекарва време със семейството си. Той вярва в значението на личния пример и се стреми да вдъхновява младите хора да участват активно в обществения живот.

Николай Дренчев продължава да работи неуморно за постигане на своите цели и остава отдаден на мисията си да направи България по-добро място за живеене за всички нейни граждани.

ПУБЛИКАЦИИ

2024 © Всички права запазени за Политическа Партия „Български Гласъ“